divendres, 16 de novembre del 2018

es papallones són insectes de l'ordre Lepidoptera (del clade macrolepidòpters, que també inclou les arnes).
Les papallones adultes tenen ales grans, sovint de colors vius, i un vol conspicu i revoltant. El grup està format per la gran superfamilia Papilionoidea, que conté almenys la superfamilia Hesperioidea, i les anàlisis més recents suggereixen que també conté les papallones de la superfamilia Hedyloidea (arnes americanes).
S'han trobat fòssils de papallones del Paleocè, fa uns 56 milions d'anys.
Les papallones tenen el cicle de vida típic de quatre etapes dels insectes. Els adults alats (imago) posen ous a la planta que servirà d'aliment per a les seves larves (erugues). Les erugues creixen, de vegades molt ràpidament, i quan estan totalment desenvolupades passen a l'estat de pupa (crisàlide). Quan es completa la metamorfosi, la pell de la pupa es trenca i surt l'insecte, i després d'haver-se expandit i assecat, vola. Algunes papallones, especialment les dels tròpics, tenen diverses generacions durant un any, mentre que altres tenen una única generació, i algunes en llocs freds poden trigar diversos anys a passar per tot el seu cicle de vida.
Les papallones solen ser polimòrfiques, i moltes espècies utilitzen el camuflatge, el mimetisme i l'aposematismeper evadir els seus depredadors. Algunes, com la papallona monarca (Danaus plexippus) i la migradora dels 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada